Ersättningsfrågor
Här hittar du svar på frågor om hur utbetalningen av ersättningen fungerar, hur man fyller i tidrapporten om man varit sjuk, hur mycket ersättning man kan få vid arbetslöshet mm.
Hur går det till?
Din första arbetslösa dag ska du anmäla dig på Arbetsförmedlingen. Logga sedan in på Mina sidor och skicka in Ansökan om ersättning. Kontakta dina tidigare arbetsgivare och begär arbetsgivarintyg för de anställningar du haft de senaste 13 månaderna innan din arbetslöshet. Ladda upp arbetsgivarintygen via Mina sidor. Fyll i din första tidrapport när du varit arbetslös en vecka. Läs gärna mer på sidan Arbetslös
- Frågeformuläret "Ansökan om ersättning" som du fyller i via Mina sidor. Du kan även skicka in blanketten ”Anmälan om arbetslöshet”.
- Intyg på vad du gjort de senaste 13 månaderna innan arbetslösheten. Intyg kan även behövas för längre bakåt i tiden, läs mer om Arbetsvillkor, kvalificeringstid och överhoppningsbar tid. Om du arbetat ska du sända in arbetsgivarintyg. Du och din arbetsgivare sköter det via arbetsgivarintyg.nu
Läs gärna mer under arbetslös.
Du behöver anmäla dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Du kan ansöka om ersättning (rapportera tid på tidrapporter) senast 9 månader i efterhand. Om du till exempel ansöker om ersättning fr o m den 1 januari 2023 måste tidrapporten senast vara a-kassan tillhanda den 31 augusti 2023.
A-kassan kan inte ta beslut i ditt ärende förrän det är komplett så försök att skicka in dina handlingar så fort det går.
Om du använder dig av papperskort ska tidrapporterna skickas till den förtryckta adressen som står på baksidan av kortet. Om du ordnar med bankID kan du när som helst börja använda dig av Mina sidor.
Om du inte är nöjd beslutet som du har fått hör gärna av dig så kan vi förklara varför a-kassan har tagit aktuellt beslut. Om du ändå inte är nöjd med beslutet som du fått från oss kan du begära att a-kassan omprövar det. Du behöver skriftligen begära omprövning. Skriv vilken ändring du vill ha och varför. Om du har kompletterande uppgifter i ditt ärende ska du även bifoga dessa.
Du kan begära omprövning via Mina sidor eller skicka in den till STs a-kassa, Box 5100, 102 42 Stockholm. Glöm inte ditt personnummer om du skickar det med post. Omprövningen ska inkomma inom två månader från den dagen du fick del av beslutet.
Generellt om ersättningen
Ersättningen du får från a-kassan beror på:
- antalet timmar du i genomsnitt arbetat året innan din arbetslöshet
- vilken genomsnittlig inkomst du har haft (gäller den frivilliga inkomstbortfallsförsäkringen)
- hur många timmar per vecka du kan och vill arbeta
- hur många timmar per vecka du är arbetslös Beräkna ersättningsdagar
En ny ersättningsperiod påbörjas alltid med 2 dagars karens. Du kan högst få ersättning för 5 dagar per vecka. Det är viktigt att du fyller i dina tidrapporter så att karensen räknas av.
Arbetslöshetsersättning betalas ut högst 300 dagar. 450 dagar betalas ut för de som har barn under 18 år när ersättningsdag 300 infaller. Du kan få ersättning för högst 5 dagar per vecka.
STs a-kassa fattar endast beslut om din arbetslöshetsersättning. Om du har frågor om en kompletterande inkomstförsäkring ska du kontakta det förbund eller bolag du har din försäkring hos.
När du har fått dina 300 ersättningsdagar kommer vi få uppgift om det och göra en kontroll mot Försäkringskassan och kontrollera om du har barn under 18 år. Om du har barn under 18 år kommer du få en förlängning med 150 ersättningsdagar. Du behöver inte skicka in något för detta. Vi gör kontrollen när det är dags.
Inarbetade semesterdagar som betalas ut i pengar i samband med att din anställning upphör påverkar inte din rätt till ersättning och du behöver inte redovisa det till a-kassan. Den uppgiften ska däremot finnas med på ditt arbetsgivarintyg så att du får räkna med det till din dagpenning.
Du behöver inte meddela a-kassan om du fått en högre lön. Din senaste lön kommer framgå på dina arbetsgivarintyg om du blir arbetslös. Om vi däremot har beslutat i ditt ärende och du i efterhand fått besked om ny lön kan du kontakta oss så ska vi se om vi kan höja din dagpenning.
Om du är arbetslös ska du anmäla dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Tid med avgångsvederlag räknas som arbetad tid och det går därför inte att få arbetslöshetsersättning under denna tid. Du ska sända in arbetsgivarintyg och överenskommelsen om avgångsvederlag så att vi kan räkna ut hur lång tid ditt avgångsvederlag motsvarar i tid. Du kommer få ett beslut från oss om hur långt ditt avgångsvederlag sträcker sig. Om du är arbetslös efter avgångsvederlagstiden ska du anmäla dig på Arbetsförmedlingen (om du inte redan är anmäld) samt fylla i Ansökan om ersättning, tidrapporter och intyg på vad du gjort under avgångsvederlagstiden. Du gör det via Mina sidor. Hör av dig till oss om du inte har bankID. Tänk även på att kontrollera med Försäkringskassan vad du behöver göra för att skydda din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) när du fått avgångsvederlag.
Utbetalning av ersättningen
Ersättningen sätts in på det konto och den bank du anmält till Swedbanks kontoregister. Om du inte anmält ett konto får du en utbetalningsavi med posten. Du kan anmäla ditt konto på Swedbanks kontoregistrering
Ja, arbetslöshetsersättningen är skattepliktig.
Oftast får du din första utbetalning veckan efter vi beviljar din ansökan om ersättning. Tänk på att tidrapporten är en del av beslutsunderlaget så fyll i den när du varit arbetslös en vecka. Vi kommer att informera dig om utbetalningsdatum i ditt beslut.
Du behöver själv meddela oss det. Du laddar upp en kopia på beslut om jämkning från Skatteverket på Mina sidor under e-tjänster. Jämkningen börjar att gälla från och med att vi har registrerat den.
Studier, pension, arbete på deltid
Om du ska fortsätta att studera i höst kan du inte få arbetslöshetsersättning under sommaruppehållet. Du behöver ha avslutat dina studier. Om du är arbetslös efter att du slutfört din utbildning finns det möjlighet att fortsätta på din tidigare beviljade ersättningsperiod. Läs gärna mer om Studier.
Du kan få studera på deltid under högst 20 veckor under en ersättningsperiod. Du får inte studera mer än 50 procent av heltid. Du behöver informera oss om du vill studera. Tänk på att det är bra om du lämnar in en ansökan om att få studera på deltid innan du påbörjar dina studier, detta för att undvika att du får ersättning som du inte har rätt till. Du fyller i din ansökan om att få studera under arbetslösheten via Mina sidor. Motsvarande blankett för att ansöka om deltidsstudier hittar du här. Läs gärna mer om studier.
Det finns möjlighet till det men vi kommer att göra avdrag från a-kasseersättningen med den pension du tar ut. Pension samordnas med arbetslöshetsersättningen. Tänk på att alltid anmäla till oss om du tar ut pension. Det gäller både det du får från Pensionsmyndigheten och din tjänstepension. Läs gärna mer om reglerna för pension.
Ja, det är den.
Ja det kan finnas möjlighet till det. Om du har ett arbete i mindre omfattning än det du hade innan du blev arbetslös kan du få fyllnadsersättning, under som mest 60 deltidsveckor. Det måste dock finnas tillräckligt med arbetslös tid för att få fyllnadsersättning. Om du får en anställning behöver du skicka in en kopia på ditt anställningsavtal. Läs gärna mer under försäkringsregler A-Ö, deltidsarbete och ersättning från a-kassan.
Om du fått en anställning på en viss procent av heltid ska du fylla i anställningens omfattning i procent på dina tidrapporter. Det du gör utöver din anställning fyller du i under respektive dag utöver sysselsättningsgraden. Om du t.ex. arbetat extra timmar fyller du i de timmar du arbetat extra. Om du t.ex. är sjuk, fyller du i sjuk de dagar du varit sjuk. Skicka så fort du kan in en kopia på ditt anställningsavtal så vi kan hjälpa dig att göra rätt. Läs gärna mer om hur du rapporterar din tid.
Sjuk, föräldraledig, semester
Du får inte ersättning från oss om du är sjuk. Du behöver anmäla sjukdom hos Försäkringskassan samt rapportera sjuk på din tidrapport.
De dagar du varit sjuk fyller du i sjuk/föräldrapenning i din tidrapport och i vilken omfattning du varit sjuk. Om du blivit sjukskriven en längre period ska du meddela Arbetsförmedlingen det och du kommer då bli avanmäld. Du kommer kunna söka ersättning igen efter din sjukskrivning. Tänk då på att du meddelar Arbetsförmedlingen att du på nytt står till arbetsmarknadens förfogande.
Om du har en anställning med sysselsättningsgrad (procent) ska du fylla i både sysselsättningsgrad och utöver det sjuk på din tidrapport. Tänk även på att om du är sjuk ska du anmäla det till Försäkringskassan.
Om du är hemma för vård av barn fyller du i vilka dagar och i vilken omfattning du varit hemma för vård av barn. Det finns speciella rutor som du fyller i (sjuk/föräldrapenning/VAB) på dina tidrapporter. Kontakta även Försäkringskassan och anmäl vård av barn.
Ja det får du eftersom föräldrapenning på lördagar och söndagar inte påverkar arbetslöshetsersättningen. Du behöver ändå fylla i föräldrapenning på dina tidrapporter även om det är på helgen.
Om du vill vara ledig fyller du i att du inte kan ta arbete på dina tidrapporter. Om du har semester/är ledig en längre period ska du avanmäla dig på Arbetsförmedlingen. Tänk på att du även behöver meddela Arbetsförmedlingen när du åter står till förfogande efter din ledighet.
Egen uppsägning
Om du säger upp dig själv kan du bli avstängd från arbetslöshetsersättning i 45 ersättningsdagar. Eftersom du får ersättning 5 dagar per vecka innebär detta 9 veckors avstängning. A-kassan kommer utreda om du haft godtagbara skäl att sluta din anställning. Du ska alltid informera oss om varför du valt att säga upp dig. Tänk på att anmäla dig på Arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen och även att du rapporterar din tid under hela avstängningstiden. Läs gärna mer om reglerna för uppsägning på egen begäran.
Om du själv väljer att avsluta en provanställning räknas det som om du sagt upp dig på egen begäran. Om arbetsgivaren avbryter provanställningen kan du ha rätt till ersättning enligt samma villkor som efter en tidsbegränsad anställning. Läs gärna mer om reglerna för uppsägning på egen begäran.
För att veta när du kan få ersättning ska du skicka in dina tidrapporter. Avräkning på avstängningsdagar kan då göras. Eftersom du får ersättning 5 dagar per vecka innebär en avstängning normalt att du inte får ersättning på 9 veckor. Tänk på att rapportera arbete om du arbetat samt sjuk/föräldrapenning, förhindrad eller semester om det förekommit. Efter att du gjort din avstängning kommer ersättningsperioden påbörjas med 2 dagars karens.
Intyg
Ett anställningsavtal utfärdas i anslutning till att anställningen börjar och på det framgår vilken typ av anställning du har och hur mycket du är anställd för att arbeta. Ett arbetsgivarintyg utfärdas i efterhand och visar hur mycket du faktiskt har arbetat.
Vi vill i första hand ha arbetsgivarintygen och de intyg du undertecknar själv i original. Anställningsavtal eller examensbevis ska du aldrig skicka in i original utan där skickar du in en kopia. De flesta intyg kan skickas in via Mina sidor. Då godkänner du intygens riktighet med ditt BankID. Arbetsgivarintyget fylls i via arbetsgivarintyg.nu
Ja det går bra. När du använder dig av Mina sidor kommer du se vad som behöver göras på din att göra lista. Du ser även vilka intyg du har skickat in.
Om du har arbetat deltid eller vid behov och fått ersättning från a-kassan behöver vi få in dina arbetsgivarintyg för att se att du har fått rätt ersättning.
Du behöver bara intyga vad du gjort under den tid som du haft ett uppehåll.