Nyprövning – om din ersättningsperiod tar slut

Skriv ut

När ersättningsdagarna i din ersättningsperiod tar slut kommer vi att titta på om du har rätt till en ny ersättningsperiod. Det har du om du efter att du fick din ersättningsperiod arbetat så pass mycket att du uppfyllt ett nytt arbetsvillkor. Denna prövning kallas nyprövning och det finns särskilda skyddsregler för den genomsnittliga arbetstiden och den genomsnittliga inkomsten. Vi kan om det är förmånligare lämna dagpenning med 65 procent av den genomsnittliga inkomst som låg till grund för den senast lämnade arbetslöshetsersättningen, istället för 80 procent av den genomsnittliga inkomsten som räknats fram inom kvalificeringstiden för det nya arbetsvillkoret. Denna skyddsregel kan tillämpas högst två ersättningsperioder som följer direkt efter varandra.

Exempel: Om du tidigare hade en genomsnittlig inkomst på 1 000 kronor var din dagpenning 700 kronor. Inom kvalificeringstiden på det nya arbetsvillkoret har du en genomsnittlig inkomst på 600 kronor, vilket motsvarar en dagpenning på 480 kronor. Det som är mest förmånligt för dig är då att få en dagpenning på 650 kronor vilket är 65 procent av 1 000 kronor. Om din dagpenning blir 65 procent av den tidigare genomsnittliga inkomsten ska även den tidigare genomsnittliga arbetstiden vara kvar. Om det blir förmånligare för dig att få en dagpenning som räknats fram inom kvalificeringstiden för det nya arbetsvillkoret kommer även den genomsnittliga arbetstiden ändras till det som räknats fram inom kvalificeringstiden för det nya arbetsvillkoret. 
 
Om du dag 300 i ersättningsperioden har barn under 18 år förlängs ersättningsperioden med ytterligare 150 dagar. Nyprövning blir då inte aktuell förrän efter dag 450.