Jobb- och utvecklingsgarantin via Arbetsförmedlingen

Skriv ut

Om du beviljats en ersättningsperiod och dagarna i den håller på att ta slut och om du inte uppfyller ett nytt arbetsvillkor ska du kontakta Arbetsförmedlingen. Om du inte uppfyller ett nytt arbetsvillkor skriver Arbetsförmedlingen in dig i jobb- och utvecklingsgarantin. 

Under tiden du deltar i jobb- och utvecklingsgarantin finns det möjligheter att delta i samtliga arbetsmarknadspolitiska program. Jobb- och utvecklingsgarantin är inte tidsbegränsad. Om du arbetar extra under tiden som du deltar i  jobb- och utvecklingsgarantin ska du regelbundet skicka in arbetsgivarintyg till oss så vi kan titta på om du uppfyller ett nytt arbetsvillkor.

När du deltar i jobb- och utvecklingsgarantin är det Försäkringskassan som betalar ut din ersättning i form av aktivitetsstöd.

Om du deltar i program ska du fortsätta att vara medlem hos oss. Då är din ersättning 65 procent av din tidigare ersättning per dag. Slutar du vara medlem i a-kassan kommer din ersättning att bli lägre.

Jobbgarantin för ungdomar

Jobbgarantin för ungdomar är ett program för dig som är under 25 år. Du kan till exempel få stöd med att söka jobb, praktik eller studie- och yrkesvägledning. Målet är att du ska hitta ett jobb eller börja studera så snabbt som möjligt.

Tänk på att om du avvisar en anvisning till jobbgarantin för ungdomar har du inte rätt till ersättning från a-kassan. Det är därför viktigt att du pratar med din arbetsförmedlare om det innan du tackar nej.

Kontakta Arbetsförmedlingen om du vill ha mer information om Jobb- och utvecklingsgarantin och jobbgarantin för ungdomar.